ЛЕТ
Profilinizi seçin:
Garaj
  • Bayi
  • Sürücü

Binek Araçlar İçin Farlar

Ön Farlarda Farklı Teknolojiler

Halojen Farlar

Valeo, yenileme pazarı için 1000’den fazla Halojen Far referansına sahiptir. Halojen ampuller farlar için en çok kullanılan ışık kaynakları olup araç parkının %80’den fazlasını kapsamaktadır. Halojen teknolojisi ilk olarak 1950’lerde Cibié (Valeo markası) tarafından geliştirilmiştir. O günden bu yana şeffaf merceklerin (şeritli merceklerin aksine) kullanılmasına imkan sağlayan daha karmaşık reflektörler (eliptik modüller) geliştirilmiş ve yeni tasarım imkanları gibi çalışmalarla sürekli olarak iyileştirilmiştir.

 

Xenon Farlar

Valeo, ilk Xenon Farı'nı 1996'da piyasaya sürmüştür. Xenon ampuller, iki elektrot arasında oluşan elektrik arkı sayesinde ışık üreten Yüksek Yoğunluklu (HID) farların bir parçasıdır. Xenon farlar, daha uzun mesafede, halojen farlara kıyasla %30’dan fazla görünürlük artışı (110 m - 80 m) sunmaktadır. Xenon farlar ayrıca daha düşük enerji tüketimi (H1 lamba için 55W’a karşı 35W) ile daha beyaz veya mavimsi ışık, yani gün ışığına benzer bir aydınlatma sağlayarak CO2 emisyonlarını da 1,3 g/km kadar azaltmaktadır.

 

L.E.D. Farlar

L.E.D. farlar kompakt boyutları sayesinde artan tasarım olasılıkları nedeniyle Halojen ve Xenon farlara kıyasla daha az enerji tüketerek daha verimli ışık verir. Yeni tasarım özellikleri nedeniyle başlangıçta arka lambalarda kullanılan L.E.D.’ler artık çoğunlukla üst düzey segmentteki araçların tasarımlarındaki son dokunuşlar için ön farlarda da kullanılıyor. Xenon farlar gibi aynı optik performans seviyesine sahip olmasının yanısıra L.E.D.’lerin hem daha düşük enerji tüketimi hem de aracın ömrü kadar uzun kullanım ömürleri vardır. Valeo, yeni Mondeo, Seat Leon ve Volkswagen Golf VII gibi yeni araç modelleri için eksiksiz L.E.D. ön farları piyasaya sürmüştür.

 

 

 

Farlar için çeşitli teknolojiler

 

AFS

Farklı ışık kaynakları ile birlikte Valeo, 2000’li yılların başında uygulamaya konan Adaptif Ön Aydınlatma Sistemi (AFS) yönetmeliklerine uygun olarak sürücünün görüş imkanını daha da iyileştiren farklı teknolojiler geliştirmiştir.

 

FBL/Köşe Aydınlatma/DBL

Sabit Açılı Far (FBL) ve Köşe aydınlatma sistemleri, dönüşlerde görüş imkanını arttırmak amacıyla ön farlarda veya sis farlarında bulunan ilave yansıtıcı yüzeylerden veya eliptik modüllerden oluşur. Sürücü direksiyonu çevirdiğinde veya dönüş sinyali verdiğinde ek ışık kaynağı devreye girer. Valeo tarafından piyasaya sürülen ilk FBL, 2003 Porsche Cayenne için geliştirilmiş bir uygulamaydı. Değişken Açılı Far (DBL) teknolojisi ile birlikte artık ek ışığa ihtiyaç kalmamıştır: sürücü direksiyonu çevirdiğinde eliptik modül, köşelerde maksimum görüş imkanı için 15° dışa ve 8° içe dönebilmektedir.

 

Tam AFS: Akıllı Adaptif Ön Aydınlatma Sistemleri

Xenon veya L.E.D. modül, her yöne dönebilir ve ışığı da sürücünün konforunu ve güvenliğini arttırmak amacıyla aracın hızına ve hava durumu koşullarına göre uyarlayabilir. Standart düşük hüzme, görüş mesafesini 120 metreye çıkartmak için yaklaşık 110 km/s hızda otomatik olarak “Karayolu hüzmesi” şeklinde değişir. Diğer eksiksiz AFS seçenekleri arasında ıslak yüzeylerde gerçekleşen yansımalar veya sis nedeniyle oluşan parıltıyı azaltmak için aydınlatmayı görüş açısının çeşitli alanlarında yoğunlaştıran “Olumsuz hava koşulu hüzmesi” de yer alır. Son olarak “Turizm modunda” ise farlar araçların yolun sağ tarafını kullandığı ülkelerde sürüş ile yolun sol tarafının kullanıldığı ülkelerdeki sürüş arasındaki farklılığa kendisini uyarlar.

 

ADB/Beamatic

Valeo, diğer araçların varlığını tespit etmek için bir kamera kullanan Adaptif Sürüş Aydınlatması (ADB) sistemi geliştirmiştir. Farlar ana hüzme konumunda dururken karşıdan bir araç yaklaşırken parıldamayı önlemek için yavaşça hüzmeyi aşağıya doğru indirir. Bu fonksiyonda ayrıca aynı şeritte hareket eden araçların arka lambaları da göz önüne alınır. Hatta daha yenilikçi bir uygulamada kamera ve pozisyon belirleyici sistemler, yolun meyilini algılayarak hüzme yüksekliğini buna göre uyarlayabilmektedir. Bu fonksiyonlar BEAMATIC™ adı altında gruplandırılmıştır.

 

Kataloğa erişin